Materiaal

MicroBlocks

01 maart 2022
MicroBlocks

MicroBlocks is een gratis, Scratch-achtige programmeertaal voor het leren van fysiek computergebruik met educatieve microcontrollerboards zoals de micro:bit, Raspberry Pi Pico, Adafruit Circuit Playground Express en vele anderen.

Hoewel er andere bloktalen voor microcontrollers zijn, onderscheidt MicroBlocks zich door de combinatie van live-programmeren en autonome werking. Andere bloktalen ondersteunen één van deze functies, maar niet beide.

Wat maakt MicroBlocks speciaal?

MicroBlocks downloadt je code terwijl je deze schrijft. Als je het leuk vindt wat je programma doet, koppel je gewoon het microcontrollerboard los en je bent klaar om te gaan. Maak een game, een fitness-app of oplichtende kleding die je overal mee naartoe kunt nemen.

MicroBlocks draait op veel verschillende boards, maar je scripts zijn draagbaar. Knoppen, sensoren en displayblokken gedragen zich op alle boarden met de relevante hardware hetzelfde. MicroBlocks simuleert zelfs het micro:bit 5x5 LED-display op TFT-schermen.

Met MicroBlocks werkt het board als een geheugenstick. Geen bestanden nodig; sluit gewoon een board aan en de scripts verschijnen weer. Geef je board aan een vriend zodat ze je code kunnen verkennen. Ze kunnen zelfs een coole nieuwe functie toevoegen!

Binnen CoderDojo Tilburg hebben we MicroBlocks vooral gebruikt in combinatie met een micro:bit.

Hoe verbind je je micro:bit met MicroBlocks?

Hieronder vind je een aantal door ons gemaakte tutorials om met MicroBlocks aan de gang te kunnen gaan.

Hieronder staat een link naar de bovenstaande tutorials op Google Drive.

MicroBlocks – Google Drive