Materiaal

Python

09 maart 2022
Python

Python is een programmeertaal die begin jaren 90 ontworpen en ontwikkeld werd door Guido van Rossum.

Python is ontwikkeld met het oog op leesbare code. Hieruit vloeit haar "zuivere" stijl voort. Met weinig woorden kan men veel zeggen. Dit uit zich op verschillende manieren. Structuur wordt aangebracht door indentatie (regelinspringing) in plaats van bijvoorbeeld de accolades uit C-achtige talen. Statements (vergelijkbaar met zinnen uit gewone taal) worden simpelweg beƫindigd door het eind van de regel. Variabelen krijgen geen typedeclaratie.

Voor een aantal python projecten kun je op de paarse knop hieronder drukken.

Hedy

Wil je python leren op dezelfde manier als dat je hebt leren lezen kies dan voor Hedy

Hedy - A gradual programming language

Wat is een graduele programmeertaal?

Programmeren is lastig te leren. Niet dat het nou perse zo lastig is hoor! Maar je moet een hoop codes uit je hoofd leren. Net als bij leren lezen, moet je ook een hoop oefenen.

Nu lees jij deze zinnen zonder problemen. Maar misschien weet je nog wel dat het in groep 3 nog lettertje per lettertje ging. Zo is het bij programmeren ook, met wat oefening kan het jou zeker lukken.

Het fijne van Hedy is dat Hedy een graduele programmeertaal is. Dat betekent dat je niet alle regels tegelijk hoeft te leren. Dat gaat namelijk stap voor stap. De eerste levels hebben nog maar weinig regels, zodat je rustig kan wennen aan programmeren. Ieder level voegen we nieuwe regels toe, en zo leer je steeds nieuwe commando's. Commando's zijn opdrachten die een computer kan lezen.