Materiaal

Scratch

Scratch is een programmeertaal waarmee je makkelijk games en anderen dingen maakt. Via blokken die je op elkaar stapelt kan je instructies geven.

01 maart 2022
Scratch

De blokken stapel je op elkaar om meerdere instructies te geven. Hier komt dus geen ingewikkelde programmeertaal bij kijken.

Door Scratch leer je vooruit te denken, instructies te geven, te testen en de instructies te verbeteren. “Echte” professionele programmeurs werken ook op deze manier.

De instructies geef je aan figuurtjes in de game. Deze figuurtjes geef je allemaal instructies mee, om ze precies te laten doen wat jij wil in bepaalde situaties.

Een aantal voorbeelden van programma's die je kunt maken vind je als je hieronder op de paarse knop klikt.

CoderDojo Oisterwijk heeft een aantal Scratch Studios waar je kunt gaan kijken voor projecten en uitleg!

CoderDojo Oisterwijk info en handleidingen
CoderDojo Oisterwijk Projecten 2022

Harald van Brederode van eDOEcatie.nl heeft zo'n 2 jaar geleden een leuke serie video's gemaakt over het werken met Scratch. Ze zijn heel goed te gebruiken.


TurboWarp

Wil je een Scratch gebruiken met spierballen dan kun je kiezen voor TurboWarp.

TurboWarp is een Scratchkloon die de code omzet naar javascript waardoor dit veel en veel sneller werkt dan dat je dat vanuit Scratch zou kunnen doen.

TurboWarp ziet er bijna hetzelfde uit als Scratch.

Met de TurboWarp packager kun je je projecten exporteren naar bijvoorbeeld een html-bestand dat je kunt delen met vrienden of op je eigen website kunt zetten.