Nieuws

2023-2024

Terugkijken op 2023 en vooruitkijken naar 2024.

16 december 2023
2023-2024

Terugkijken op 2023

Het jaar zit er bijna weer op en we hebben weer heel veel momenten om naar terug te kijken.

In het voorjaar hebben we de keus gemaakt om nog maar op 1 locatie dojo’s te gaan verzorgen. Dit was erg dubbel omdat we daar ook sommige ninja’s kwijt zijn geraakt omdat we niet meer in Oisterwijk of Goirle komen.

Vanaf 1 april zitten we dus vast in de LocHal, één van de mooiste gebouwen van de wereld. De samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant is geweldig. We mogen gebruikmaken van heel veel ruimtes, krijgen koffie, thee, ranja en koekjes, krijgen leenlaptops ter beschikking, mogen alle hardware in het DigiLab gebruiken etc. Onze dank gaat dus uit naar alle medewerkers van de LocHal die dit allemaal voor ons mogelijk maken.

Qua mentoren zijn er gelukkig meer mensen bij gekomen en zijn er jammer genoeg ook weer een aantal mentoren gestopt. We blijven zoals altijd op zoek naar mentoren. We hebben het al vaker gezegd, je hoeft niet te kunnen programmeren om mentor te zijn. Het gaat vooral om of je het leuk vind om ninja’s te helpen en begeleiden. Spreek Karin of Peter, de Champions van CoderDojo Tilburg, gerust aan om daar eens over te praten. We zien steeds meer ouders die samen met hun kinderen aan de slag gaan, dus als je er dan toch bent, meld je dan aan als mentor.

In mei hadden we onze eerste dojo op de Night University Junior bij Tilburg University. Daar konden kinderen kennis maken met programmeren met behulp van Scratch- en p5js opdrachten. De dojo was zo’n succes dat zelfs de organisatoren van de Night University Junior onder de indruk waren. Honderden kinderen en ouders bezochten onze ruimte. Er was zelfs op een gegeven moment een wachtrij buiten de ruimte. Dat hadden we zelf niet in de gaten omdat we binnen zo bezig waren. Het kopieerapparaat van de universiteit heeft tijdens de dojo overuren gedraaid omdat we al heel snel flyers te kort kwamen.

Tijdens de grote vakantie hebben we gekeken of ninja’s interesse hadden in een inloopmoment in de LocHal om de projecten te laten zien waar ze mee bezig waren en waar ze hulp bij nodig hadden. Dit leverde echter nagenoeg geen respons op dus hebben we dit niet meer gedaan. Dat wil niet zeggen dat we het niet eventueel volgend jaar weer kunnen proberen. Laat maar aan ons weten of jullie daar interesse in hebben. Dan kunnen wij bekijken of we het kunnen regelen.

In september hebben we meegedaan aan het weekend van de wetenschap. Daarbij gingen ninja’s de temperatuur en lichtsterkte meten in diverse ruimtes in de LocHal. We waren vergeten te vertellen dat het geen wedstrijd was, dat hield dus in dat sommige ninja’s al na 10 minuten hijgend terug kwamen met hun gegevens. Volgende keer toch maar iets duidelijker zijn tijdens het uitleggen van de activiteit.

In november met een grote groep mentoren met de trein naar Den Haag voor de jaarlijkse DojoConNL. Dit jaar in het teken van 10 jaar CoderDojo Nederland. Heel leuk om andere mentoren te ontmoeten en te genieten van de vele workshops en lezingen.

Op 16 december hadden we onze laatste dojo. Daar is een groep kinderen bezig geweest met het onderwerp AI.

Plannen voor 2024

Op 3 februari gaan er mensen van CoderDojo Tilburg naar FOSDEM in Brussel. Ze hebben daar een Devroom waarbij veel presentaties worden gegeven over open source educatieve programmeertalen. Maar ook CoderDojo internationaal/Raspberry Pi Foundation komt langs. Daarnaast is er een activiteitenruimte voor kinderen die we samen met deelnemers aan de Devroom en CoderDojo internationaal, CoderDojo Nederland en CoderDojo België vullen met activiteiten onder begeleiding van CoderDojo mentoren. Mocht je dus zin hebben, kom vooral langs.

Op 2 maart gaan we een grote PartyDojo houden in de LocHal. Dit doen we samen met andere dojo’s uit Brabant omdat CoderDojo Nederland zijn 10 jarig bestaan viert in elke provincie. Houd vooral onze website in de gaten voor het laatste nieuws over de PartyDojo. Zorg dat je erbij bent, het gaat iets bijzonders worden dat een groot deel van de dag gaat vullen. Hou die datum dus vrij.

In mei zal er weer een Night University Junior zijn bij Tilburg University. Ook daar zullen we zeker ook weer bij zijn. Hoe en wat we gaan doen, moeten we nog bespreken met de organisatoren.

We willen volgend jaar ook gaan kijken of we meer deel kunnen nemen aan nationale en/of internationale activiteiten op het gebied van programmeren. Denk hierbij aan CodeWeek EU, AstroPi Challenge, Coolest Projects, weekend van de wetenschap, Open Source Event, etc. Hiervoor zullen we ook weer afhankelijk zijn van het aantal mensen dat kan helpen.

Dus… ook in 2024 zullen we jullie blijven bevragen om ons en de ninja’s te komen helpen als mentor.

We wensen jullie namens CoderDojo Tilburg het allerbeste voor 2024.